Historie

HertDe historie van de boerderij

Dat onze boerderij 200 m van de openbare weg staat, heeft een minder leuke reden, maar we zijn er nu erg blij mee. De ouders van boer Herman hebben in de jaren ’50 een stuk land gekocht van een familielid van de familie die (destijds) in de grote boerderij voor aan de weg, aan de overkant woonden. Deze familie wilden niet dat er een burgerhuisje dicht voor hun huis zou komen (ook wel weer begrijpelijk). Daarom werd onze boerderij 200 m van de weg gezet. Wat nu een heerlijk vrij gevoel van wonen geeft.

In de bongerd (boomgaard) waar nu onze hertenschuur staat, stond een kippenschuur. Zoals iedere boer vroeger, hielden de ouders van boer Herman ook wat kippen. Boer Herman ‘en regelmatig kwam er dan weer een hen met kuikentjes onder de brandnetels vandaan. Die zat daar lekker te broeden’.
Een ander leuk feitje: Voor de steunpalen van het dak van de huidige hertenschuur, zijn de oude elektriciteitspalen gebruikt. Deze stonden in de tijd dat de elektriciteit nog niet ondergronds lag, langs ons weggetje. Het hergebruik van materialen kenmerkt ook onze manier van bedrijfsvoeren.

De ouders van boer Herman hadden MRIJ melkkoeien. Toen Herman en Annie de boerderij in de beginjaren ’80 overnamen, hebben zij de ligboxenstal gebouwd en zijn meer koeien gaan houden.
Na de tijd van de MKZ zijn we overgestapt op herten. Hoewel dat nog wel even wat ‘palen in de aarde slaan’ was, want die herten houd je niet achter een draadje van de koeien.

Geleidelijk aan zijn we er activiteiten bij gaan organiseren, zoals rondleidingen en kinderfeestjes.

Daarnaast zijn we rond 2006 begonnen met onze boerderijcamping. Deze is op het voormalige knollenland. Een stuk land wat goed afwatert. En omdat de boerderij toen verder van de openbare weg gebouwd moest worden, ligt de camping heerlijk ‘midden tussen de weilanden’!