Hertenboerderij

HertOnze hertenboerderij

Voor informatie over onze heerlijke en natuurlijk hertenvlees klik hier

Onze boerderij ligt tussen de Veluwe en de IJssel en daarom in de IJsselzoom. Vanaf 2002 zijn we begonnen met het houden van herten. Dit als gevolg van de MKZ-crisis die in 2001 in onze omgeving was. Het houden van herten verschilt veel met het houden van koeien. Alleen de afrastering is al 1,5 meter hoger. Als gezin hebben we met elkaar de afrastering geplaatst en gezorgd voor de huisvesting van de herten. Door de jaren heen zijn we ook nevenactiviteiten gaan organiseren op de boerderij. Bijvoorbeeld de rondleidingen, kinderfeestjes, maar ook het houden van een boerderijcamping.

Edelherten
Edelherten is het grootste dier wat in het wild in Nederland voorkomt. De edelherten die wij hebben, reageren gewoon ‘wild’. We hebben door het jaar heen meestal 2 roedels (groepen herten). Bij de hinden (vrouwelijk edelhert) loopt één edelhert (mannelijk edelhert). Deze bevrucht in de bronsttijd (paringstijd) de hinden.

In de bronsttijd burlt het hert om de hinden bij elkaar te houden. Ook rent het edelhert heen en weer om alle hinden (en hun kalveren) bijeen te drijven. Een bijzonder gebeuren wat maar een maand duurt. De hinden dragen 8 maand. In de winter (wanneer er minder voer groeit) staat de groei van de vrucht stil. Daarom draagt een hert langer dan een schaap of een geit. Eind mei en in juni worden de meeste kalveren geboren. Een enkel kalf wordt in juli geboren. De kalveren hebben de eerste 2 maand stippen op hun rug. Deze worden steeds lichter en verdwijnen.

De andere roedel bestaat uit jaarlingen. De mannelijke dieren van deze roedel worden na 1,5 jaar verkocht of geslacht (in een E.E.G. slachterij). Zij zijn dan volledig uitgegroeid. Wij verkopen dit hertenvlees vanaf de boerderij aan particulieren of restaurants. Een stukje betrouwbaar en zeer gezond vlees.

AgendaHeerlijke ReceptenOpeningstijden